Wednesday, September 21, 2022

Περί Αστικής Ευθύνης, Η Υποχρεωτική Ασφάλεια Αυτοκινήτου

Στη χώρα μας ο νόμος Ν.2496/199 ορίζει ότι κάθε όχημα υποχρεούται από τον ιδιοκτήτη να είναι ασφαλισμένο με την κάλυψη της “αστικής ευθύνης” έναντι τρίτων σε περίπτωση ατυχήματος. Με την υποχρεωτική ασφαλεια αυτοκινητου τίθεται ως βασικός στόχος η αποκατάστασης των ζημιών στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τόσο όσον αφορά σε σωματικές βλάβες όσο και σε υλικές ζημιές. Η κάλυψη αυτή δε θέτει σε προτεραιότητα το όχημα και τον οδηγό που φέρει την ευθύνη του ατυχήματος αλλά το εμπλεκόμενο δεύτερο όχημα και όλους τους επιβαίνοντες. 

Υπάρχουν ωστόσο άλλα πακέτα καλύψεων που θεωρούνται προαιρετικά από τη νομοθεσία αλλά κρίνονται απαραίτητα στην πράξη με τα οποία εξασφαλίζεται και ο υπαίτιος του ατυχήματος. 

Όταν έχετε ασφαλεια αυτοκινητου αστικής ευθύνης η ασφαλιστική σας εταιρία αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη ζημία που προκαλέσατε σε τρίτους τόσο ως κύριος οδηγός όσο και όποιο άλλος έχει δηλωθεί κατά το ασφαλιστήριο ως οδηγός.  

Από απλές υλικές ζημιές μέχρι και πρόκληση σωματικής βλάβης ή ακόμα και θανάτου η εταιρεία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες. 

Η ασφαλεια αυτοκινητου καλώς και θεωρείται διά νόμου υποχρεωτική καθώς καθημερινώς αποδεικνύεται πόσο χρήσιμη είναι. Οι σύγχρονοι ρυθμοί, το άγχος και οι έννοιες μας έχουν καταστήσει απρόσεκτους κατά την οδήγηση με αποτέλεσμα μικρά ή και σοβαρά ατυχήματα να λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση κυρίως στις μεγαλουπόλεις. 


No comments:

Post a Comment