Monday, October 17, 2022

Πως Οι Θεατρικές Παραστάσεις Μας Ωφελούν

Το θέατρο ως μορφή τέχνης και οι παραστασεις είναι το αρχαιότερο μέσο ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από 2.500 χρόνια οι θεατές γοητευόμαστε και γεμίζουμε από πρωτόγνωρα συναισθήματα από τις θεατρικές παραστάσεις. Μπορεί ο κινηματογράφος και την τηλεόραση να έκλεψαν από τη λάμψη του θεάτρου, οι θεατρικές παραστασεις όμως μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στο θεατή από το να επαναφέρουν σκονισμένα έργα στη σκηνή. Λόγω της αμεσότητάς του, το θέατρο μας ασκεί ιδιαίτερη επιρροή.

Το θέατρο μας δίνει τη δυνατότητα μέσω της ισχυρής του σκηνικής δύναμης και της ζωντανής εμπειρίας μιας νέας δυνατότητας αντίληψης, στην οποία ανοίγονται περαιτέρω προοπτικές για εμάς. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα για μια διαφορετική κατανόηση του δράματος και της πλοκής καθώς και των χαρακτήρων.

 Εστιάζοντας περισσότερο στις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου και τις ενέργειες των χαρακτήρων —δηλαδή στην υποκριτική— παρά στα ειδικά εφέ, όπως συμβαίνει στις ταινίες, εμβαθύνουμε περισσότερο στα ουσιώδη χωρίς να μας  αποσπούν την προσοχή ανούσιες προσθήκες.

 Επιπλέον, στις παραστασεις δεν μπορούμε να κάνουμε παύση και να γυρίσουμε πίσω μια σκηνή, όπως σε μια ταινία. Έτσι ακούσια αναγκαζόμαστε να ακούμε προσεκτικά και να είμαστε συγκεντρωμένοι, γεγονός που μας κάνει να αλληλεπιδρούμε ουσιαστικότερα και σε βάθος με τα δρώμενα και τους ήρωες.

 Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, με το θέατρο ανθίζει η φαντασία του θεατή. Ανάλογα με το σκηνικό, μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις που μας κάνουν να σκεφτόμαστε, να κρίνουμε, να αμφισβητούμε και να φανταζόμαστε νέες προοπτικές.


No comments:

Post a Comment